INFORMARE DE PRESĂ 13.07.2019 – Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din localitatea Luncile, comuna Chiojdeni, judeţul Vrancea

                         INFORMARE DE PRESĂ 13.07.2019 

Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din localitatea Luncile, comuna Chiojdeni, judeţul Vrancea

 

 

             În data de 13.07.2019, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la 3 porci dintr-o gospodărie situată in localitatea Luncile , comuna Chiojdeni , județul Vrancea , situată lângă pădure.Porcii din exploatație nu erau crotaliați, drept pentru care, proprietarii acestora au fost sanctionați cu amendă de 1200 lei in conformitate cu prevederile H.G. 984/2005.
În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Gospodăria din localitatea
Luncile, comuna Chiojdeni, județul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie, prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie, precum și instalarea filtrelor rutiere.
D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

 

Director executiv,
Dr. Calistru Doru Sava