INFORMARE DE PRESĂ 17.08.2019 – Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din localitatea Slobozia Botesti,Satul Nou, comuna Maicanesti, judeţul Vrancea

Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din localitatea Slobozia Botesti,Satul Nou, comuna Maicanesti, judeţul Vrancea

 

 

             În data de 17.08.2019, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la 1 porc din gospodăria numitului Necula Dumitru Daniel, situată in Satul Nou, localitatea Slobozia Botesti, comuna Maicanesti, județul Vrancea.
În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Gospodăria din localitatea Slobozia Botesti, comuna Maicanesti, județul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcului  din exploataţie, prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie, precum și instalarea filtrelor rutiere.
D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

DIRECTOR EXECUTIV

Dr.Doru Sava Calistru

  

Responsabil Comunicare,

Dr.Adrian Radulescu