INFORMARE DE PRESĂ 24.01.2024  Pesta Porcină Africană confirmată într-o exploatatie comerciala de porci din localitatea Golesti, Com.Golesti, judeţul Vrancea

 

              În data de 23.01.2024, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane  intr-o exploatatie comercial din  localitatea Golesti, Com.Golesti,  județul Vrancea, avand un efectiv de aproximativ 20000 de capete suine, din care 6 au murit.

            În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenta.

         Exploatatia comerciala  din localitatea Golesti, Com.Golesti, județul Vrancea a fost  plasata  sub supraveghere oficială, au fost delimitate zonele de protectie (teritoriu pe o raza de 3 km in jurul focarului) si supraveghere (teritoriu pe o raza de 7km in jurul zonei de protectie), au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.


Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform Planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie.


D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.


Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.


Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

DIRECTOR EXECUTIV

Dr.Mihai Cristinel

 

 

 

Responsabil Comunicare,

 SEF SCOSA

 Dr.AdrianRadulescu