INFORMARE DE PRESĂ 18.09.2023 Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din localitatea Pitulusa, Comuna Brosteni, judeţul Vrancea

  INFORMARE DE PRESĂ 18.09.2023 

Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din localitatea Pitulusa, Comuna Brosteni, judeţul Vrancea

 

 

             În data de 15.09.2023, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane intr-o exploatatie non profesionala avand 11 porci morti, situata in localitatea Pitulusa, Comuna Brosteni, județul Vrancea.
În urma confirmării diagnosticului de către LSVSA Vrancea, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Exploatatia din localitatea Pitulusa, comuna Brosteni, județul Vrancea a fost plasata sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatațiilor.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie.
D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

Dr.Mihai Cristinel

 

 SEF SERVICIU SCOSA 

Responsabil Comunicare,

Dr.Adrian Radulescu