Informare de presă privind măsurile luate de DSVSA VRANCEA în legătură cu focarele de pestă porcină africană

Informare de presă, 

 

             

Vă informăm că la nivelul județului Vrancea au fost închise cele două focare de Pestă Porcină Africană, respectiv cel din localitatea Gugești în data de 15.02.2019 iar cel din comuna Dumbrăveni – localiatea Dragosloveni în data de 17.02.2019.

Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic, se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanță.

DSVSA Vrancea solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA Vrancea.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în conditțiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

 

Director Executiv,

Dr. Necula Botezatu

 

Responsabil comunicare,

Dr. Radulescu Adrian