Informare de presă – Măsuri întreprinse de DSVSA Vrancea ca urmare a confirmării unor focare de gripă aviară în Polonia

Comisia Europeană a informat despre evoluția unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski din Polonia.

Adoptarea Deciziei privind măsurile de protecție și regionalizarea, consecutivă declarării acestor focare de către Polonia, a fost demarată la nivelul Comisiei Europene.

Având în vedere prevederile legislației europene în vigoare, DSVSA Vrancea a dispus aplicarea unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare.

În acest sens, au  fost informați operatorii economici care derulează operațiuni de comerț intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubație, produse și subproduse de pasăre, despre apariția și fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia.

Totodată, sunt informați crescătorii de păsări, despre situația epidemiologică mai sus menționată apărută în spațiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

DSVSA Vrancea efectuează controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubație, a unităților care produc, depozitează și comercializează produse și subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul județului, verificându-se următoarele aspecte:

– trasabilitatea produselor si subprodusele de pasare (carne, oua, prduse din oua) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor;

– documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante;

–  respectării cerinţelor generale si specifice de igienă.

În functie de evoluția epidemiologică a bolii în Polonia, DSVSA Vrancea va actualiza informațiile și va impune, după caz, aplicarea de noi măsuri.

 

 

Director executiv,

Dr. Mihai Cristinel

 

Responsabil comunicare,

Dr. Radulescu Adrian